סיכום שנתיים של עשייה צעירה: ראיון עם מורן ישראל – יו”ר צעירים חולון

נכס דיגיטלי

את השם מורן ישראל בוודאי שמעתם לא מעט בשנים האחרונות. יו”ר סיעת “צעירים” חולון אשר נבחר לראשונה לכהן כחבר מועצת העיר בשנת 2013 ומאז פשוט לא מפסיק לעשות ולהירתם על מנת להפוך את חולון לצעירה יותר. בשבוע שעבר ישבנו איתו לראיון על הילדות בתל גיבורים, על העשייה, על פוליטיקה, על חינוך, והגענו אפילו לקובה של אמא (חבל רק שאי אפשר להעביר את הריחות והטעם דרך האינטרנט)…

מורן ישראל, בן 32, נולד וגדל בשכונת תל גיבורים ומעולם לא עזב את העיר. ברוב שנותיו התעסק בחינוך כבר מגיל צעיר ביותר, החל מתנועת הנוער העירונית חצ”ב, מועצת הנוער העירונית ומרכזי הנוער. בשירותו הצבאי, כקצין, בתפקידו האחרון פיקד ישראל על הפנימיה של חיל החימוש. כבר לאחר השחרור חזר לעיר, שוב למרכז הנוער “שטרודל” בשכונת ג’סי כהן, אשר נמנה עם מקימיו. הפרוייקט האחרון שניהל מורן ישראל הוא תכנית הסייבר הלאומית בבתי הספר – “גבהים”.

מורן ישראל - יו"ר צעירים חולון. צילום: אבירם פלג
מורן ישראל – יו”ר צעירים חולון. צילום: אבירם פלג

אז בא נתחיל עם החינוך, ספר לנו קצת על העשייה בתחום?

עוד לפני השירות הצבאי ולאחריו זכיתי להדריך בני נוער וצעירים רבים בעיר, חלק לא קטן מהם אני מלווה עד היום, ואני רואה בזה שליחות גדולה מאד. בסופו של דבר, אני חושב שאחד הדברים הכי משמעותיים שאדם יכול לעשות זה לקחת עולמו של נער, לעצב, לטפח, להאמין בו, ולתת לו את הכלים להיות מה שהוא חולם להיות, לתת את הכנפיים. אני זכיתי לעשות זאת.

מהי הגישה שלך לחינוך?

“חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה” – זו בדיוק ההבנה שחינוך זו רק התנעה. אתה מצית בכל אחד את הניצוץ הקטן שלו, נותן לו שורשים טובים. והכי כיף זה לראות אותם עפים למקומות שאפילו אתה לא דמיינת, אבל הם הצליחו לדמיין בעיני רוחם. אני מאד גאה בכל החניכים שלי על כך. איפשהו, לאן שלא אלך, תמיד מכונן בי אותו חלק, של המחנך.

צעירים חולון בחדר מועצת העיר
צעירים חולון בחדר מועצת העיר

נתחיל קצת עם פוליטיקה, ונפתח עם השאלה המתבקשת: מה גורם לבן אדם ללכת לעשייה ציבורית?

לא באמת הייתה נקודת מעבר מבחינתי, תמיד הייתי מעורב בנעשה בעיר. קיבלתי החלטה להקים את תנועת “צעירים” כי הבנתי שבסופו של דבר הפוליטיקה זה המקום בו מתקבלות ההחלטות, הכל מוכרע במועצת העיר, ואם אתה רוצה לשנות אתה צריך להיות שם.
אני בגיל 24, כשהסתכלתי ימינה ושמאלה וראיתי את כל החברים שלי מתחילים לעזוב את העיר או אפילו חושבים על כך, הבנתי שצריך לעשות מעשה ולקפוץ למים על מנת לשנות את המדיניות ולהפוך את חולון לעיר טובה יותר לצעירים. בהתחלה, כשפניתי לאיתי זילבר ולחברים נוספים אשר מלווים אותי שנים רבות ושיתפתי אותם על כוונתי, הם לא הבינו האם אני צוחק איתם כשאני אומר שהגיע הזמן להיכנס לזירה הפוליטית, לאחר 10 דק’ של שיחה הם הבינו שאני רציני מאד בעניין והם הולכים איתי את הדרך עד היום

אז אתה כבר 8 שנים בפוליטיקה המקומית?

כן, עוד מעט 8 שנים ש”צעירים” קיימת. בפעם הראשונה ב-2008 לא נכנסנו למועצת העיר, היינו קרובים, מרחק כמה מאות קולות. אך אולי דווקא זה שלא נכנסו באותן בחירות, זה מה שבנה את צעירים. בסופו של יום, אם אתה יודע ללמוד מכישלון ולהפיק את הלקחים ואתה הופך גדול ומשמעותי יותר בזכות אותה חוויה, אז זה לא באמת כישלון. החוויה ההיא של 2008 הייתה ועודנה מאד משמעותית בעיני.

איך ממשיכים משם? יום אחרי הבחירות ב-2008, לקחת צעדים אחורה?

ממש לא. זה אמנם מאכזב, הבחירות הבאות רק בעוד חמש שנים… אבל זה ממש לא עצר אותי, הבנתי שאני צריך להבין איך מדברים בשפה “הפוליטית”, חודש אחרי חודש, במשך חמש שנים, הייתי מגיע לישיבות המועצה, ישבתי שם, הייתי כותב ולומד. אני זוכר שאנשים היו מסתכלים עלי בקטע של “מה, משעמם לך?”, אבל השתוקקתי ללמוד.

ומה בעצם היעדים שקבעת לשנות? מה היו ההגדרות בהתחלה?

אני נולדתי וגדלתי כאן, אט אט ראיתי כיצד חברים שלי וצעירים חולונים אחרים מבקשים לעזוב את העיר, והבנתי שזה בגלל שחולון לא נותנת מענה לצעירים במשך המון שנים, ושזה חלק ממדיניות. החלטתי שאני צריך לשנות אותה. זה אומר לדאוג לדיור לצעירים, לתחבורה ציבורית נוחה וזמינה יותר, זה אומר לעודד סטודנטים, לדאוג לתעסוקה בעיר, לבילוי, לקדם יזמות וסטארטאפים ועוד הרבה דברים אחרים.

כשאתה רואה את הצעירים נוהרים בהמוניהם לערים אחרות אתה בשלב מסויים שואל את עצמך למה? וכשאתה מבין שזה בגלל המדיניות העירונית, אז הדרך היחידה היא לקפוץ למים ולהשפיע מבפנים. ואין לי ספק, גם אם זה יקח זמן חולון תהיה עיר מצויינת לצעירים. כבר עכשיו אחרי שנתיים במועצה, ניתן לסמן דברים שעשינו, חלקם הם תהליכים, שאמנם לא קורים ביום, אבל הם התחילו, אני מדבר איתך על דברים שלא קרו שנים.

חברי צעירים חולון בישיבה שעסקה בהכנסת מוניות שירות לעיר. צילום: בר שי
חברי צעירים חולון בישיבה שעסקה בהכנסת מוניות שירות לעיר. צילום: בר שי

תן לי כמה דוגמאות לדברים שקידמתם במועצה?

בשנתיים אחרונות קרו המון דברים שלא זזו בקדנציות שקדמו להן, דיור לצעירים למשל: בעשרים השנים האחרונות, כאשר אתה בודק מול נתוני הלמ”ס, בחולון לא בנו באופן מובהק ומוחלט דיור לצעירים כמדינות. דירות קטנות הן דירות שמשפחות צעירות יכולות להתחיל בהן חייהם ולשפר דיור בהמשך. סטטיסטית, בעשרים השנים האחרונות בנו רק 3.8% דירות לצעירים בעיר. במילים אחרות אמרו לנו “זה נחמד שגדלתם בחולון, אנחנו השקענו בכם מספיק, עכשיו תמשיכו את החיים במקום אחר”.

בשנה האחרונה, במסגרת תכנית המתאר “חולון 2030”, אנחנו הבאנו לכדי אישור המועצה תכנית אשר אומרת שכל תב”ע (תכנית בניין עיר) חדשה חייבת לכלול 10-20 אחוז דיור לצעירים, כולל תב”עות ישנות אשר יערכו בהן שינויים משנה זו ואילך. ראש העיר חשב שזו תהיה עוד הצבעת “ידיים למעלה\למטה”, אך התעקשנו על העניין ונערכו 6 מפגשים בנושא יחד עם אנשי מקצוע, ובסופו של דבר הצלחנו לשכנע את בעלי המקצוע וכל הנוגעים בדבר הבינו שכדאי להשקיע בצעירים. צריך לזכור כי צעירים זה בסופו של דבר המנוע והדלק של העיר, וזה מה שיצעיד אותנו קדימה.

יש גם יוזמה שאנחנו מעודדים לפתיחת “האבים” (מאיצי\מתחמי סטארטאפים צעירים), וזה יקרה בשנים הקרובות בעיר על מנת לעודד כמה שיותר יזמים צעירים להגיע לכאן.

דבר נוסף הוא קידום תמ”א 38, 10 שנים זה לא קרה, בשנתיים האחרונות בהן אנחנו במועצת העיר ובוועדות התכנון ישנן מאות בקשות לתמ”א 38 אשר אושרו בוועדה המקומית. הייתה הזנחה של עשור בתחום הזה ולנו יש כאן עוד מלא עבודה לעשות, אבל זה קורה…

מוניות שירות, מתחילת הקדנציה, הדבר ראשון שעשינו, זה לבקש לראות את ההתכתבות בין העירייה לבין משרד התחבורה כדי לדעת איפה זה עומד. גילינו שהתכתובת האחרונה בנושא הייתה בשנת 2009! תשובת משרד התחבורה הייתה שאם העירייה מעוניינת להכניס קווי מוניות שירות לעיר, עליה להגיש בקשה. אך מעולם לא הוגשה בקשה שכזו. הפעלנו המון לחצים הן מבפנים והן בעזרת הציבור, ובסופו של דבר העירייה הגישה לפני כמה חודשים בקשה להפעלת 3 קווי מוניות שירות בעיר. לתפיסתנו תחבורה ציבורית נוחה וזמינה בעיר היא דבר קריטי, בטח בעיר מרכזית כמו חולון. ולכן התעקשנו ונמשיך להילחם על כך.

מורן ישראל ואיתי זילבר בהיכל הספורט. צילום: בר שי
מורן ישראל ואיתי זילבר בהיכל הספורט. צילום: בר שי

כיצד לדעתך הצטיירתם בישיבות הראשונות בעיני מועצת העיר?

אני חושב שהיינו סוג של עוף מוזר. מי שחושב שהוא נכנס לתוך מערכת ומנסה “להזיז את הגבינה” שלה מבלי שהמערכת תתנגד, הוא תמים, נערכנו לזה. שינויים מהותיים בתפיסת עולם ובמדיניות – באופן טבעי גוררים איתם התנגדויות. אנחנו באנו עם האמת שלנו, ובגיבוי הציבור, אנחנו פועלים אך ורק למענו. על אף כל ההתנגדויות, אנחנו נמשיך להגיד את האמת שלנו ולהילחם עליה.

מי זה “אנחנו”? בא נפתח כאן סוגריים, וספר לנו באמת על החיבור עם איתי, חברך לסיעה…

איתי הוא השותף לדרך הכי טוב שאתה מאחל לעצמך, איש ציבור, שליח ציבור, בן אדם של עשייה ברמ”ח איבריו. איתי ואני נפגשנו לראשונה באותו אולם מועצת העיר, רק שהיינו אז בני 15 ו-16, הוא היה דובר מועצת הנוער ואני הייתי המזכ”ל, שם נוצר החיבור, במסדרונות העירייה, ומאז גדלנו יחד. ידעתי כבר אז שנוכל להוביל שינויים מרחיקי לכת בעיר.

מה החזון שלך? איך אתה רואה את העיר בעוד כמה שנים מעכשיו, נגיד 2020?

חולון היא קודם כל עיר טובה לצעירים שבה, עיר שמטיבה עם תושביה, עיר שמובילה בכל התחומים: בחינוך, בתעסוקה, במקומות בילוי. עיר שוקקת חיים, חיה, בועטת, מלאה צעירים, חולמת בגדול ופורצת גבולות.

ספר קצת על מורן ישראל האיש, נעבור לשאלון מהיר על החיים האישיים…

אוקיי, קדימה…

ספר על דמות שאתה שואב ממנה השראה

מנחם בגין הוא אחת הדמויות שיש לי הערכה רבה אליהן. גדלתי בשכונת תל גיבורים ברחוב האצ”ל, ובכל פעם נתבקשנו להכין עבודה בבית הספר על הרחוב והמקום ממנו באנו, אז חקרתי והתעמקתי, ומתוך פעילותו באצ”ל, למדתי על פועלו של מנחם בגין, האדם, המנהיג. אחד הדברים הכי משמעותיים בדמותו של בגין הינה המחשבה כיצד הוא לקדם את החלשים ועל ידי כך לקדם את החברה כולה קדימה. הוא לא שכח אף אחד מאחור. דבר נוסף, הוא הביא איתו צניעות רבה לצד עשייה, הוא גרם לי להבין שחשוב מאד לעשות ולהשפיע, אך חשוב לא פחות להישאר אתה.

מקומות בילוי מועדפים בעיר

אני איש של הליכות ארוכות, יש לי תמיד מסלול שאני הולך עד לצומת חולון ובחזרה, וממש בקצה יש נקודה מסוימת שהיא המקום שלי, הגבעה שמול עץ השקמה בכניסה לעיר. תמיד כשאני רוצה לחשוב או לקבל השראה אני מגיע לשם.

אני אוהב כמובן גם את הברוני, שהיה חלוץ חיי הלילה בחולון. יש לנו, החברים, פרלמנט קבוע ואנחנו נפגשים שם. מה שהם הצליחו לעשות למען העיר זה מדהים, גם הסעידה שנפתחה מאז וגם הסעידה בפארק בעקבות כך. בכלל… זה כיף להסתובב בעיר כשיש לך לאן לצאת.

איך אתה מבלה את השבתות שלך?

בשבתות אני בד”כ אצל ההורים, אין על הקובה של אמא, יש אולי 17 סוגים וכולם מדהימים. זה גם תמיד בא בהפתעה, אתה לא יודע מה היא תכין השבוע. ככה שתמיד אני מגיע לניחוח והטעם שאני מצפה להם כל השבוע. טעם של בית.

אני גם מקפיד ללכת כל יום שישי לבית הכנסת עם אבא, אני אדם מאמין. ויש משהו בקהילתיות וביהדות שמהווה חלק בלתי נפרד ממני, מהשורשים שלי, ומאיפה שאני בא.

סופ”ש זה גם מפגשים עם חברים, “שבת וינפש”, משתחרר קצת. בנוסף, בשבת אני תמיד משתדל ללמוד משהו חדש, בעיקר מקריאה. מה שבד”כ קשה להספיק באמצע השבוע.

הקובה של אמא בבית משפחת ישראל. צילום פרטי
הקובה של אמא בבית משפחת ישראל. צילום פרטי

סָפר על ספר שאהבת במיוחד

ההיסטוריה של האנושות, שזה ספר מעניין שנותן סקירה על ההתפתחות האנושית ופותח את הראש, הוא נותן זווית מעניינת על ההיסטוריה, ומציג תאוריות שונות על מגוון תחומי חיים וכיצד הם מתחברים. כרגע אני בתחילתו של הספר “ההיסטוריה של המחר”, גם הוא של אותו מחבר.

דברים שאתה אוהב לעשות ותמיד תמצא להם את הזמן

להפגש עם אנשים, אני אוהב תמיד להיפגש עם אנשים חדשים, לשמוע את הסיפור שלהם, לקבל עוד זווית על העולם. זה אחד מהדברים שגורמים לי לקום בבוקר עם חיוך, ולכן העבודה הציבורית היא גם כ”כ כיפית.

אני גם אוהב מאוד לשחק ולצפות בכדורסל. משתדל להגיע לכל משחק של הפועל חולון ולהיות חלק מהשחקן השישי על המגרש, שזה הקהל.

אני גם מאוד אוהב לכתוב, אני משתף לפעמים את המגירה ולפעמים גם את החברים בפייסבוק ברשמים (ראו בסוף הכתבה). יש בכתיבה משהו מכונן ובורא עולמות.

ספר על חלום שעדיין לא הגשמת

לכתוב ולהפיץ ספר.

לסיום, יש משהו שהיית רוצה להגיד לתושבי חולון?

אני מאמין שביחד נוכל ליצור שינוי, תפיסת העולם שלנו אומרת שאם אנחנו רוצים ליצור שינוי זה צריך לקרות ביחד עם התושבים. אני כאן נגיש במרחק של טלפון\מייל\פייסבוק, וכל מי שניסה אותי יודע את זה. אני חושב שפליטיקה היא עוד דרך לעשות טוב, ואני מקווה שנתמקד ונתמיד בזה. שנעשה כמה שיותר טוב.

ולסיום… כפי שהבטנו, נשתף אתכם באחד הרשמים של מורן…


לקראת החופש הגדול של כיתה ד’ בקשתי להירשם לקורס שחייה למתקדמים. לשחות כבר ידעתי אבל כנראה שכבר אז רציתי לדעת קצת יותר…. [להמשך קריאה לחצו כאן] …

נכס דיגיטלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support