כבר המון שנים שלא זכורה לתושבי העיר כזו דרמה סביב אישור התקציב, שאישורו נדחה 4 פעמים וגלש אף כמעט עד לסוף ינואר. לאחר המון הסתייגויות של חברי מועצת העיר ובראשם מורן ישראל ואיתי זילבר מסיעת “צעירים חולון” – אישרה אמש מועצת העיר את התקציב העירוני לשנת 2017, שיעמוד על סך של 1.2 מיליארד ש”ח, או ליתר דיוק – 1,230,200,000 ש”ח. המהווה גידול של 3.57% מהשנה שעברה.
השאלה הראשונה שבוודאי מסקרנת אתכם בקשר לתקציב, היא: לאן הולך הכסף? אז הנה לפניכם מספר נתונים סטטיסטיים על תקציב עיריית חולון לשנת 2017, לפני שנעבור לניתוח הסאגה סביב האישור בליל אמש.
ובכן, מרכיב השכר מהווה כ-31% מהתקציב העירוני, והתקציב לפעולות עירוניות יעמוד על 67.4% מסך התקציב. ובכך תעלה ההשקעה הממוצעת בתושב חולון ל-6,410 ש”ח.
- תקציב החינוך הפורמלי יעמוד על 450 מיליון ש”ח, מה שמשקף השקעה של 13,768 לתלמיד.
- תקציב החינוך הבלתי פורמלי יעמוד על 82 מיליון ש”ח, אשר יושקע בפעילויות העשרה, תנועות נוער, ספריות ועוד.
- תקציב הרווחה העירוני יעמוד השנה על 161 מיליון ש”ח.
- כ-8 מיליון ש”ח יוקצו עבור מערך השיטור העירוני.
- תקציב עבודות הפיתוח בעיר יעמוד השנה על 228,792,000 ש”ח.
- מתוכם כ-62 מיליון ש”ח יוקדשו לבניית ושיפוץ מוסדות חינוך בעיר.
בליל אמש, בתום 4 ישיבות, אושר התקציב העירוני כמעט פה אחד ע”י חברי הקואליציה כאשר רק שי קינן נמנע ושמעון חזן התנגד. אך קדמה לו סאגה לא קטנה אשר את יריית הפתיחה שלה נתנו חברי המועצה מסיעת “צעירים חולון” אשר הגישו לא פחות מ-300 הסתיגויות על התקציב, שעפ”י פקודת העיריות, נאלץ ראש העיר להקריאן כל אחת בנפרד ואף לערוך עליה הצבעה. יש שיאמרו “פיליבסטר” שנועד למראית עין במטרה לעקב ולגרוף כותרות והון פוליטי, ויש שיאמרו הסתיגויות לגיטימיות כדי לעורר את המודעות לסעיפי התקציב ולעודד שקיפות. גם היועמ”ש – יונת דיין ציינה כי הקראה ודיון של כל סעיף בנפרד יגרום לטרחה רבה בדבר אישור התקציב.
בעמוד הפייסבוק שלהם פרסמו חברי סיעת צעירים את הצעתם לתקציב, וכך כתבו: “ספר התקציב מורכב מ-3,620 סעיפים. חלק מהקיצוץ שאנחנו מציעים יגיע מקיצוץ רוחבי בסעיפי “כלי כתיבה”, “פרסומים” ו”אירוח וכיבוד”. עיקרו של התקציב יגיע מקיצוץ התמיכה הלא פרופורציונלית במוזיאונים, יחסי ציבור ותערוכות. במקביל אנחנו מבקשים להוסיף תקציבים בעבור החינוך של הילדים שלנו, הוזלה במחירי הקייטנות והצהרונים, שיפור התחבורה הציבורית והרחבת קווי הלילה לכל השנה, שיפור ניקיון העיר, הוזלת מחירי הבריכות לתושבים, הכפלת תקציב התמיכה בתנועות הנוער, הוספת תקנים באגף הצעירים, שיפוץ מוסדות החינוך והקמת גינות כלבים נוספות.”
אך גם בקואליציה יש שהתנגדו והביעו הסתייגויות, כך למשל כתב סגן ראש העיר – שי קינן ימים ספורים לפני אישור התקציב: “תקציב העירייה לא יעבור אם צהרון בחולון יעלה יותר מ 650₪.
ביום א׳ ה-15/1/17 התקיימה ישיבת מועצה שעניינה אישור התקציב. ראש העירייה הגיש לאישורנו תקציב מנופח וראוותני הכולל תערוכות, טקסים, פרסום לשכת ראש העירייה והעלאות שכר לבכירים, במקום הוזלת מחירי הצהרונים והקייטנות.
ניסיתי למנוע עימות ישיר במועצה ולכבס את ״הכביסה המלוכלכת״ בחדרים סגורים. כבר ב-4/1/17, הרבה לפני ישיבת התקציב, פניתי לראש העירייה, והנחתי על שולחנו דרישה להוזלת מחירי הצהרונים, עליה חתמו חבריי לקואליציה סגן ראש העירייה עמוס ירושלמי וזאב ניסים. אך לצערי ראש העיר בחר שלא להוזיל את הצהרונים ובכך לפגוע בחיי היום יום של משפחות רבות בעיר.
אני לא איש של מלחמה ומעדיף תמיד את דרך השלום ולכן הצעתי פתרון לראש העירייה שינחה על קיצוץ רוחבי של 1% בכדי לממן את הוזלת מחירי הצהרונים.
כולי תקווה שהמאבק שלנו, יצלח ותושבי העיר יקבלו את מה שמגיע להם. “
באתר העירייה אף כתב ראש העיר מוטי ששון את דבריו בעניין אישור התקציב: “הקפדה על שמירת סדר עדיפויות נכון במקביל לניהול התקציב בצורה אחראית מבטיחים מתן מענה לצרכי כלל התושבים”.
מזה שנים רבות מנהלים תושבים ואף חברי מועצה מחאה על התקציבים “הראוונתיים” לדבריהם, ומעלים טענות כי המון כסף נזרק עם פרסום ויח”צ לעיר בדמות מוזיאונים ותערכות אשר באים על חשבון השקעה בחינוך, בשכונות, בתברואה ועוד. התקיימו לא מעט הפגנות אשר סוקרו גם הן באתר זה, של הורים אשר מוחים על יוקר הקייטנות, מחאות כנגד מצב התברואה ועוד.
ואמנם, לא זכורה ישיבת אישור תקציב בשנים האחרונות בהן עלה העניין למודעות הציבור כמו בשנה זו, ואף דיון ציבורי רחב סביב הנושא. אין ספק שבשנים האחרונות חלה מגמה חיובית מאוד בכל הנוגע למעורבות התושבים בנעה, הן מבחינת יוזמות לשיתוף מטעם העירייה, והן יוזמות אשר יוצאות מתוך הקהילה, וכן דיון רחב ויותר מידע אשר מועבר אל התושבים, בעיקר דרך הרשתות החברתיות. חשיבה ביקורתית ושקיפות הינם בהחלט דברים חיוביים וחשובים, שברוב מוחלט של המקרים מובילים לקבלת החלטות נכונות למען הכלל.